Keerkleppen controleren: hoe, wat, waar en waarom

2022-10-05
Leendert Bos

Bent u de verantwoordelijke voor een collectieve drinkwaterinstallatie, zoals in een kantoor of bedrijf? Dan moet u volgens de NEN 1006-richtlijn jaarlijks keerkleppen controleren. VHBkan u helpen.

Keerkleppen controleren lijkt misschien een vervelende formaliteit, maar kan wel degelijk van levensbelang zijn. We realiseren het ons misschien niet altijd, maar schoon drinkwater is een luxe die alleen kan bestaan als we onze waterleidingen goed te blijven controleren.

Wat zijn keerkleppen?

Keerkleppen, ook wel terugstroombeveiliging genoemd, zorgen ervoor dat het water in uw waterleidingen maar één kant op kan stromen. Vergelijk het met het ventiel van uw fietsband: deze laat alleen inkomende lucht toe en voorkomt dat lucht uit uw fietsband terugstroomt.

Keerkleppen werken precies hetzelfde. Zij openen slechts naar één kant: als de waterdruk achter de klep afneemt door het verbruik van water, zal de klep water doorlaten in de stromingsrichting. Als de waterdruk van het potentieel verontreinigde water aan de andere kant van de klep hoger wordt dan de druk voor de klep, sluit de klep zich zodat het water niet terugstromen kan.

werking van een keerklep

Als er geen keerkleppen zouden zijn, zou verontreinigd water in uw drinkwater terecht kunnen komen. Drinkt u verontreinigt water dan kunt u (ernstig) ziek worden. In de westerse wereld is dat inmiddels ondenkbaar geworden, maar in veel derdewereldlanden nog steeds de praktijk van alledag.

Lees verder over dit onderwerp